Lato to czas swieżych owocówi warzyw. Można jeść zdrowo i kolorowo. W mojej kuchni zawsze dużo się dzieje.
Smaki lata zamykane są w słoikach, zapach ciast i drożdżówek rozchodzi się po domku. Szybki przepis mojej babci na ciasto z jagodami od lat się u nas sprawdza. Jest szybki, cukier lata temu zastąpiłam miodem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 5 średnich jaj
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki ciepłego mleka
- jagody
Przygotowanie:
Jajka ubij z miodem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodaj olej.
Nastepnie wlej cieple mleko oraz wsyp mąkę z sodą. Całość miksuj chwilę lub wymieszaj ciasto łyżką do połączenia składników.
Ciasto wylej na formę wysmarowaną masłem. Na wierzchu posyp jagodami.
Piekarnik włącz na termoobieg 180°, wsać formę i piecz około 40 minut.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz