ciasto z jagodami

Lato to czas swieżych owocówi warzyw. Można jeść zdrowo i kolorowo. W mojej kuchni zawsze dużo się dzieje. 

Smaki lata zamykane są w słoikach, zapach ciast i drożdżówek rozchodzi się po domku. Szybki przepis mojej babci na ciasto z jagodami od lat się u nas sprawdza. Jest szybki, cukier lata temu zastąpiłam miodem. 

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 5 średnich jaj
- 1 łyżka miodu 
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki ciepłego mleka
- jagody

Przygotowanie:
Jajka ubij z miodem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodaj olej.
Nastepnie wlej cieple mleko oraz wsyp mąkę z sodą. Całość miksuj chwilę lub wymieszaj ciasto łyżką do połączenia składników.


Świeże jagody umyj i osusz, a jagody mrożone wcześniej należy rozmrozić i odlać z nich sok. 


Ciasto wylej na formę wysmarowaną masłem. Na wierzchu posyp jagodami.

Piekarnik włącz na termoobieg 180°, wsać formę i piecz około 40 minut. 

Smacznego 😋

Komentarze