Sezon na letnie przetworu trwa, więc i ja w wolny dzień zabieram się do roboty.
Ogórki kiszone to smaki dzieciństwa i chyba jedne z moich ulubionych przetworów. Są świetnym dodatkiem do obiadu i sałatek, a zupa ogórkowa w zimie smakuje z nich wybornie 💕 Łatwe do przygotowania, stanowią doskonałą przekąskę, dopełniają klasyczne kanapki. Podrzucam wam bardzo prosty i szybki przepis na pyszne ogórki kiszone.
Składniki: - 3 kg ogórków
- 6 łyżek soli
- 3 litry wody
- 2 główki czosnku
- koper do kiszenia
- 2 korzenie chrzanu
- liście dębu bądź wiśni
Przygotowanie
Ogórki zamaczam i dokładnie myje w ciepłej wodzie (bardziej letniej niż goracej).
Przygotowuję zalewę. Zagotowuję wodę i rozpuszczam w niej 6 płaskich łyżek soli.
Czosnek obieram. Na dno słoika daję koper, czosnek, chrzan i liście. Układam ogórki dodaję znowu koper, czosnek, chrzan i liście. Tak na zmianę dopóki nie będzie pelny słoik.
Wszystkie napełnione słoiki ustawiam na tacce i zalewam woda z solą. Można zalać przegotowaną wrzącą wodą i wówczas ogórki będą chrupiące bądź przegotowaną ale zimną i wtedy będą bardziej kwaśne.
Odstawiam przykryte gazą na 3 dni. Po tym czasie zamykam pokrywką i ustawiam na półce.
Musicie koniecznie spróbować 🤩
Komentarze
Prześlij komentarz