makowiec japoński

Makowca japońskiego czas zacząć  U nas nazywanego błyskawicznym, bo nie potrzebujemy do niego ani miksera ani dużo czasu 
#kradzionechwileporanka zaczęłam od makowca bez mąki i cukru z bakaliami od Sante, którego robię od lat z mojego własnego przepisu

Kiedy rano wstajesz pełna werwy i chęci, to wiesz, że to będzie dobry dzień pełen przygotowań w kuchni 😍
Dziś będę po prostu robić to co kocham najbardziej czyli piec i gotować ♥️

Przepis jest na dwie keksówki, bo jedną keksówkę dziele na dwie połówki i niosę naszym cudownym sąsiadom 😃 
Zazwyczaj robię z jednej i dla nas jest wystarczająco, a wiecie, że jesteśmy łakomczuchami 😂

P.S. Zdjęcia mój niezawodny mąż @slavku77 💕

Składniki:

 2 puszki masy makowej po 500 g
  6 jajek
  3 jabłka (najlepiej kwaśne)
  8 łyżek kaszy mannej
  2 garści suszonej żurawiny
 2 garści rodzynek
 płatki migdałów
 wiórki kokosowe

Przygotowanie

Masę makową wyjmujemy z puszki do miski i dodajemy do niej kaszę manną, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie dodajemy żółtka do masy makowej wymieszanej z kaszą manną. Łączymy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (można też zetrzeć, ale moim zdaniem ciasto robi się wtedy zbyt mokre). Dodajemy do masy i mieszamy. 

Keksówki smarujemy masłem i dodajemy kaszę manną. Równomiernie rozprowadzamy po całosci. 
Ubijamy białka i łączymy z resztą maku.  
Tak przygotowane ciasto odstawiamy.
 
Rozgrzewamy piekarnik na 180°. Przelewamy ciasto do keksówek i posypujemy migdałami i kokosem. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 min. na 180° Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam to do wystygnięcia. 
Smacznie, zdrowo, kolorowo 😍

Komentarze