Makowca japońskiego czas zacząć U nas nazywanego błyskawicznym, bo nie potrzebujemy do niego ani miksera ani dużo czasu
#kradzionechwileporanka zaczęłam od makowca bez mąki i cukru z bakaliami od Sante, którego robię od lat z mojego własnego przepisu
Kiedy rano wstajesz pełna werwy i chęci, to wiesz, że to będzie dobry dzień pełen przygotowań w kuchni 😍
Dziś będę po prostu robić to co kocham najbardziej czyli piec i gotować ♥️
Przepis jest na dwie keksówki, bo jedną keksówkę dziele na dwie połówki i niosę naszym cudownym sąsiadom 😃
Zazwyczaj robię z jednej i dla nas jest wystarczająco, a wiecie, że jesteśmy łakomczuchami 😂
P.S. Zdjęcia mój niezawodny mąż @slavku77 💕
Składniki:
2 puszki masy makowej po 500 g
6 jajek
3 jabłka (najlepiej kwaśne)
8 łyżek kaszy mannej
2 garści suszonej żurawiny
2 garści rodzynek
płatki migdałów
wiórki kokosowe
Przygotowanie
Masę makową wyjmujemy z puszki do miski i dodajemy do niej kaszę manną, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie dodajemy żółtka do masy makowej wymieszanej z kaszą manną. Łączymy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (można też zetrzeć, ale moim zdaniem ciasto robi się wtedy zbyt mokre). Dodajemy do masy i mieszamy.
Keksówki smarujemy masłem i dodajemy kaszę manną. Równomiernie rozprowadzamy po całosci.
Ubijamy białka i łączymy z resztą maku.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik na 180°. Przelewamy ciasto do keksówek i posypujemy migdałami i kokosem. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 min. na 180° Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam to do wystygnięcia.
Smacznie, zdrowo, kolorowo 😍
Komentarze
Prześlij komentarz