Dzień dobry w nowym miesiącu moi ulubieńcy
Pogoda nas rozpieszcza ostatnio, więc korzystamy z balkonowych chwil i smaków jesieni 🤩 Zdecydowanie dla mnie, to jabłka,śliwki i cynamon 😋
A z czym wam się kojarzą #smakijesieni?
Dziś wrzucam was pomysł na osłodzenie sobie wczesnych wieczorów i słonecznych dni 😃
Składniki na ciasto:
- 360 g mąki
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
Kruszonka migdałowa:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 5 - 7 łyżek płatków migdałów
Pół kilo śliwek i 2 łyżki cynamonu.
Mąke mieszamy z żółtkami, masłem i cukrem. Ja robię to w maszynie około 3 minut. Tartownice smaruje masłem i wykładam na nią ciasto boki zawijając do góry. Wkładam na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowuje kruszonkę mieszając mąkę, maslo, cukier. Na koniec dodaje płatki migdałów. Pamiętaj proszę, że kruszonką ma być sypka.
Śliwki dzielę na połówki i mieszam z cynamonem.
Następnie wyjmuję ciasto z lodówki i układam na nim śliwki przekrojoną częścią do góry. Posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 180°. Piekę 45 min. na funkcji termoobieg.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz