bułeczki z jagodami

Lato ma swój urok, a jego największym plusem są owoce sezonowe. Każdy z nas ma do nich słabość 🍓🍒🍉🍐🍑 Zawierają dużo witamin i są ogólnie dostępne. Dla mnie zawsze kojarzą się z rodzinnym domem i chodzeniem po drzewach, albo strącanie kijem z krzaków 😃
Można z nich tworzyć różne cuda i dziś u mnie przepis na drożdżówki z serem i jagodami, które u mnie w domu rozchodzą się jeszcze na ciepło 😋 

Składniki na drożdżówki:
- 500 g mąki pszennej
- 190 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 70 g masła

Składniki na nadzienie:
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 80 g cukru pudru
- 40 g masła
- dowolna ilość jagód

Drożdże mieszamy z mlekiem i dodajemy cukier. Następnie dodajemy jajka, masło i mąkę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. 

Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki (bez jagód). Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na opruszoną mąką stolnicę i ugniatamy palcami żeby napowietrzyć ciasto. Rwiemy po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką nasze bułeczki i dodajemy przygotowany ser. Posypujemy jagodami. Układamy na blaszce i odstawiamy na 30minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego na 180° piekarnika na 20 minut. 
Smacznego 😋

Komentarze

  1. Będę próbować zrobić ��Zacheciłaś mnie Oliwko ���� do tych drożdżówek ,pysznie wygląda i jak piszesz smakuje ��

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz