Gołąbki z ziemniakami nazywane często w naszym regionie stolnikami, to potrawa, z którą pierwszy raz spotkałam się będąc dzieckiem przebywającym u dziadków na świętach 🎄 Jest to danie wigilijne pochodząca z kresów wschodnich przygotowywana z kapusty i ziemniaków. U mnie częste goszczą na stole poza świętami, ponieważ bardzo lubię korzystać z przepisów kuchni regionalnej.
Robiłam je już wiele razy próbując odtworzyć przepis i smak dzieciństwa 🤓 Często zamiast cebulki dodaje do nich boczku (oczywiście poza Wigilią) 🙈
Skladniki:
* 2 główki kapusty
* 4 kg ziemniaków
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 4 łyżki mąki
* 2 jajka
* 3 łyżki masła
* sól
* pieprz
* wywar warzywny
Kapustę dzień wcześniej wyparzyć i poodrywać liście. Ułożyć na talerzu do wystudzenia.
1 kg ziemniaków obrać i ugotować, a 3 kg zetrzeć na tarce (lub tak jak ja zblendować). Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie usmażyć i dodać wygnieciony czosnek. Dodać ją do zblendowanych ziemniaków. Dać sól i pieprz oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko wymieszać i zasypać mąka.
Z liści poodcinać końcówki. Do farszu wcześniej przygotowanego dodać 2 jajka, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Przygotować naczynie żaroodporne i wyłożyć je kilkoma liśćmi.
W pozostałe zawijać farsz. Układać na nich zawinięte gołąbki do pełnego naczynia.
Następnie zalać wywarem i przykryć liśćmi kapusty. W drugim i trzecim naczyniu żaroodpornym robimy to samo 😁
Wstawić do rozgrzanego na 180° piekarnika na 2 godziny (zaznaczam, że nadal mam piekarnik gazowy 😄)
Smacznego 💞
Komentarze
Prześlij komentarz