Wielkimi krokami zbliżają się do nas Święta Wielkanocne. To okres wielu przygotowań ciekawych potraw i pysznych ciast oraz
wspaniałych tradycji.Farbowanie jajek na Wielkanoc to chyba jedna z ważniejszych, o jakich trzeba pamiętać przygotowując się do świąt. Jak się okazuje, istnieje naprawdę bardzo dużo naturalnych barwników, a ja wybrałam dla was 3 produkty dostępne na każdym targu bądź w warzywniaku.
Jajka możesz pofarbować na brązowo dzięki łuskom cebuli, na różowo dzięki burakom, a na piękny żółty kolor zanurzając je w wodzie z kurkumą.
Naturalne barwniki do jajek zwykle nie są tak intensywne jak te chemiczne i czasami mogą się zrobić na jajkach przebarwienia bądź zafarbują nierównomiernie. To proces długotrwały, a efekt nie zawsze jest zadawalający.
Wywar z łupin cebuli należy sporządzić jako pierwszy, a następnie odstawić go do wystygnięcia i dodać 3 łyżki octu. Dzięki temu, wybrane barwniki naturalne lepiej oddadzą swój kolor. Zalać nim jajka i odstawić na 8 godzin.
Do 1,5 l wody dodałam 2 duże czerwone buraki, drobno pokrojone, gotowałam 30 minut, a następnie dodałam ocet. Później ugotowane jajka podobnie jak w poprzednim przypadku leżakowały 8 godzin.
Na żółty kolor można zabarwić jajka za pomocą kurkumy. Wystarczy wsypać około 3-4 łyżki kurkumy na 3 szklanki wody i ugotować. Następnie włożyć do niej jajka i odstawić na 12 godzin.
Smacznego i Wesołych Świąt
Komentarze
Prześlij komentarz