walentynkowa szarlotka

Walentynki to magiczny czas miłości i już jutro będziemy go celebrować, więc podaje wam przepis na oryginalne ciasto, które zrobicie w mig, a które będzie wyjątkowym prezentem

Szarlotka to ciasto, które gości na stołach nie jednej gospodyni. Jest na nią wiele przepisów, które przechodzą z pokolenia na pokolenie bądź są wymyślane i unowocześniane. U nas w domu próbowałam wielu przepisów jednak mój tradycjonalizm i oczywiście fakt, że wszystkim najbardziej smakuje zwyciężyły i robię szarlotkę według przepisu mojej babci od strony mamy.

Składniki

Kruche ciasto
- 3/4 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 2 jajka całe i 4 żółtka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 dag masła

Mus jabłkowy
- 8 jabłek
- 1 łyżki cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka, dodajemy cukier i posiekane masło. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Jeśli będzie za suche można dodawać łyżkę śmietany 18%. Ciasto obwijamy papierem do pieczenia i dajemy na godzinę do lodówki. Pozostałe białka też do niej wkładamy.
Ja nie robię kruszonką więc po godzinie wyciągam ciasto i dzielę na 2 części. 3/4 wałkuje i wkładam na wcześniej przygotowaną blachę, a 1/4 zostawiam na stolnicy. Pozostałe z ciasta białka ubijam z 5 łyżkami cukru.
Na ciasto wykładamy podsmażone jabłka z przyprawami i dodajemy na wierch ubite białka. 

Wałkujemy pozostałe ciasto i wycinamy dowolne wzory. Układamy je na ubitych białkach i smarujemy białkiem.


 Wstawiamy do rozgrzanego na 180° piekarnika na 15 min, a potem zmniejszamy do 170° i pieczemy jeszcze 35-45 min.

Smacznego 😀

Komentarze