W karnawale wszystkie smakołyki są dozwolone. Oponki, faworki, chrust, pączki dominują na naszym stole. Przepisów na nie jest mnóstwo zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich.
Ja w tym roku postawiłam na faworki z przepisu mojej cioci, który robimy od lat. Są one zarówno chrupiące jak i kruche, a zarazem łatwe w przygotowaniu
Ja w tym roku postawiłam na faworki z przepisu mojej cioci, który robimy od lat. Są one zarówno chrupiące jak i kruche, a zarazem łatwe w przygotowaniu
Będą nam potrzebne:
- 2 szklanki mąki,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek śmietany 18%,
- 1 łyżka spirytusu lub octu,
- szczypta soli,
- cukier puder,
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie
Na stolnice wysypujemy 2 szkl. przesianej mąki ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i mieszamy nożem. Dodajemy po łyżce śmietany i łyżkę spirytusu. Wszystko mieszamy razem i ugniatamy na gładką masę.
Odkrajamy po kawałku ciasta i wałkujemy. Tniemy na centymetrowe kawałki, i robimy z nich prostokąty, które przecinamy na środku i zawijamy do środka.
Tak przygotowane faworki wkładamy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy do zarumienienia i przewracamy.
Wyjmujemy na talerz z papierem kuchennym żeby o ciekły. Układamy i posypujemy cukrem pudrem
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz