Do świąt jeszcze tylko 7 dni, więc czas najwyższy nastawić zakwas na barszczyk To taka nasza nowa tradycja, którą tworzymy z mężem od 2 lat. Chcemy wprowadzić do naszych świąt nasze zwyczaje i wspólne pomysły :-)
Orientacyjny przepis trochę bardziej szczegółowy

- 1 kilogram buraków
- kilka ząbków czosnku (ja daję całą główke) obranych i pokrojonych
- 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Wykonanie:
Buraki umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Poukładaj je w wyparzonym i wytartym słoiku, na zmianę z przyprawami i czosnkiem. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
Słoik zakryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej).
Zasłoń wierzch naczynia gęstą, muślinową tkaniną i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.
Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w chłodzie.
A co zrobić z burakami? Można z nich przyrządzić świetne sałatki. Kiszone buraki zawierają mnóstwo błonnika i mało kalorii, a do tego są smaczne

Komentarze
Prześlij komentarz