Chlebek bananowy

Chlebek bananowy inaczej zwany ciastem bananowym pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jego głównym składnikiem są banany dostępne przez cały rok. Można go podawać jako ciasto lub jeść jako chleb z dodatkami. To prosty i szybki przepis na popołudniowy wypiek. 

Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 75 gram masła
- 1łyżka miodu (jeśli ktoś lubi słodki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1, 5 szklanki mąki pszennej (można zastąpić ryżową)
W tym chlebku dodałam czekolade od @chocoyoco_chocolate).

Przygotowanie:
Masło roztopić i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą. Banany zblendować lub rozgnieść widelcem. Jajko wymieszać z masłem, ekstraktem z wanilii (jak ktoś nie ma zetrzeć trochę skórki z cytryny),  dodać przesianą mąkę, banany i miód. Wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać odrobiną kaszy mannej. Wylać ciasto, które następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180°. Piec 15 min na 180 °, a nastepnie zmniejszyć na 170° i trzymać w piekarniku jeszcze 30-40 min.
Smacznego







Komentarze